Rss Feed
  1. TŁUSZCZ

    piątek, czerwca 20, 2014


    Już kiedyś wspomniałam trochę o tłuszczu, ale postanowiłam napisać więcej. :)
    Tu moje luźne wywody: KLIK

    O tłuszczu można napisać ogromne ilości tekstu ale postaram się zrobić to krótko i na temat.
    Przede wszystkim, jedzmy tłuszcz. Omijajmy produkty typu FAT FREE bo jeżeli zabierze się smakowity tłuszczyk to trzeba dać coś innego by poprawić smak produktu - najczęściej są to dodatki pochodnych cukrów.

    Rola tłuszczu:
    Spalenie 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal (37,7 kJ) energii
    Ochrona przed nadmierną utrata ciepła i adaptacja organów do niskich temperatur (tłuszcz tkanki podskórnej)
    Stabilizacja, ochrona i utrzymanie w prawidłowym położeniu narządów ciała (tł okołonarzędowy)
    Nośnik Wit rozpuszczalnych w tł A, D, E, K i czynnik ułatwiający ich przyswajanie z innych produktów
    Udział w kształtowaniu odczucia smakowitości (rozpuszczalność zw smakowo – zapachowych w tł)
    Ułatwiają przełykanie pokarmu
    Wpływają na stan skóry i włosów

    W skład tłuszczy zwierzęcych wchodzą głownie tłuszcze nasycone.
    W skład tłuszczy roślinnych wchodzą głównie tłuszcze nienasycone

    Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT – wysokonienasycone kwasy tłuszczowe zawierające od 2-4 wiązań podwójnych należące do rodzin:
    ·        Kwasu linolowego LA
    ·        Kwasu linolenowego ALA

    Rola NNKT:
    Niezbędne składniki komórek i tkanek
    Stały składnik fosfolipidów błon komórkowych i mitochondrialnych
    Potrzebne do prawidłowego transportu i dystrybucji lipidów w ustrój
    Działają antyarytmicznie NNKT w3
    Niezbędne w rozwoju płodu
    Zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu

    Tradycyjnie spożywany w Polsce olej rzepakowy „00” zawiera do 30% kw linolowego i do 14% kw linolenowego 
    Olejem o szczególnie wysokiej zawartości kw ALA linolenowego jest olej lniany 55-60%
    Zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe serca a to powoduje że zwiększa się siła skurczu mięśnia serca

    Proporcje kwasów tł w3 i w6
          

    Zbyt wysoka podaż LA zmniejsza ilość 6-desaturazy dostępnej dla metabolizmu ALA, co z kolei może zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia na tle miażdżycy
    Idealny stosunek podaży kw tł w6 do w3 w pożywieniu wynosi 4-1
    Trans – gorsze od nasyconych kw tłuszczowych
    WNKT z rodziny w6 spożywanie w nadmiarze są szkodliwe

    Zwiększenie podaży w 6 nasila prod eikozanoidów silnie reaktywnych i może prowadzić do:
    o   Zmiany miażdżycowe
    o   Wzrost krzepliwości i ryzyka zakrzepów, zatorów
    o   Zwężenia naczyń krwionośnych
    o   Nasilenia reakcji immunologicznych
    o   Powstawanie niektórych nowotworów
    o   Nadmiernych reakcji zapalnych i alergicznych
    o   Stymulacji proliferacji komórkowej


        Dlatego właśnie przy wyborze produktów które chwalą się zawartością kwasów tłuszczowych 6 i 3 warto spojrzeć na ilości-proporcje. 

    Wskazówka: Po czym poznać że oliwa jest dobrej jakości? 
    Odpowiedź: W lodówce zacznie zmieniać stan skupienia na stały.


    Związek niedoboru kw tł w3 z następującymi chorobami:
    Ukł krążenia – miażdżyca
    Ukł odpornościowy – alergie, stany zapalne
    Nowotwory
    Metabolicznymi – cukrzyca, otyłość
    Układu nerwowego – depresja, nadpobudliwość
    Dermatologicznymi
    Endokrynologicznymi
    Pokarmowymi

    Czynniki obniżające poziom KT w3 w organizmie:
    Nadmierne spożycie w6 w stosunku do w3
    Alkohol – szczególnie zmniejsza zapasy DHA
    Niedobór witaminy z grupy B – niezbędne do przemian metabolicznych tłuszczu
    Niedobór Wit E – chroni nienasycone kw tł przed utlenieniem
    Wiek – starzenie biologiczne obniża aktywność enzymów potrzebnych do prawidłowego metabolizmu tłuszczów

    Przykłady tłuszczów N6 - sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron (starajmy się na tych tłuszczach zwłaszcza nie smażyć)

    Objawy niedoboru NNKT:
    spowolnienie tempa wzrostu i rozwoju organizmu
    spadek przyrostu masy ciała
    zmiany skórne
    pogorszenie procesu gojenia ran
    bezpłodność u samców i samic
    uszkodzenie nerek
    podatność krwinek czerwonych na czynniki uszkadzające
    zwiększona wrażliwość i podatność na infekcje
    zaburzenie gospodarki i transportu cholesterolu
    zwiększenie łamliwości naczyń włosowatych
    osłabienie kurczliwości mięśnia sercowego
    ograniczenie biosyntezy eikozanoidów -> zaburzenia czynności wielu tkanek, narządów-> zaburzenia krążenia

    Na niedobory NNKT szczególnie wrażliwe są:
    młode organizmy
    osoby chore
    osoby po zabiegach operacyjnych
    osoby po oparzeniach
    osoby z ropnymi zakażeniami

    Zaleca się aby spożycie NNKT nie było niższe niż 3% dziennego zapotrzebowania na energię, a dla ludzi zagrożonych chorobą niedokrwienną serca 6-8%.





    Mam nadzieję, że w miarę wyczerpująco opisałam tłuszcze i widzicie że są zdrowe tłuszcze i te które należy unikac jak ognia.
    W następnym odcinku About Health - dokończymy temat Tłuszczu rozwijając go o Cholesterol. dobry czy zły?

    Czekam na komentarze, pytania i wasze doświadczenia związane z tłuszczami w diecie. I zapraszam juz jutro :)






  2. 4 komentarze:

    1. piegowata mama pisze...

      nudne to :P Napisz lepiej ile tłuszczu spaliłaś w ostatnich tygodniach :)

    2. AnnaR pisze...

      zeszłam z 33.4 % do 32% zawartości tłuszczu w ciele! sukces! :) a ogólnie jak mi idzie, to napiszę, tylko muszę dobić do celu, żeby było co pokazać :)

    3. piegowata mama pisze...

      Gdzie mierzysz procent tkanki tłuszczowej?

    4. AnnaR pisze...

      u trenera na zajęciach :)

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About