Pyszna, bardzo niskokaloryczna, zdrowa zupka
Wczesną jesienią są najlepsze cukinie warto sie w nie zaopatrzyć. W cukiniach nie odkładają sie metale ciężkie co jest ich ogromną zaletą! W cukini znajdziemy bogactwo potasu, żelaza i magnezu.
W cebuli kryje się fosfor, siarka, cynk czyli minerały wzmacniające ogólna odporność organizmu. Cebule zawierają substancje bakteriobójcze dlatego pamiętamy smak syropu z cebuli gdy tylko pojawiały sie pierwsze symptomy przeziębienia. Ale nie każdy wie, że cebula poprawia funkcjonowanie wątroby... jest więc bardzo dobra do leczenia kaca :)
Pomidory natomiast obfitują w likopen którego jest nawet 2-3 razy więcej w przetworach niż w surowym warzywie. Likopen jest przeciwutleniaczem i opóźnia procesy starzenia.
Czy wiecie, żę 100 gram pomidorów to tylko 15 kcal?
Jedzmy więc pomidory na zdrowie! :)
Zupa cebulowo - cukiniowo - pomidorowa
na 8 - 10 porcji
Składniki:
1 kg cukini
1 kg pomidorów
2 duże cebule
1-2 litry bulionu (ilość litrów uzależnia gęstoś zupy, ja wolę bardziej gęste)
2 łyżki mąki
przyprawy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Siekamy cebulę, kroimy pomidory, cukinie kroimy w plastry. Cebulę i cukinię gotujemy w dużym garnku pod przykryciem z ilościa wody zakrywającą, ale nie za dużo. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i mąkę, cały czas mieszając by nie zlepiła się w grudki. Dodajemy bulion i zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 30 minut. Po tym czasie blendujemy. Wyśmienicie smakuje z grzankami, porcja jest spora, możemy zamrozić, albo następnego dnia podać z ryżem.
Była pyszna, po chwili mój maluch opędzlował całą miskę oblizując się i klepiąc po pełnym brzuchu. A to najlepsze uznanie.
przepis pochodzi z książki healthy GoodFood
0 komentarze:
Prześlij komentarz