Klopsiki jak klopsiki są w sosie pomidorowym.
Osobno ugotowałam klopsy, osobno sos.
A wszystko zapiekłam w piekarniku.
Pychota.
Jako, że Ignacy jest alergikiem a my uwielbiamy mizerię jemy jej wersję bez krowizny.
Składniki:
koper
ogórek zielony
ocet winny balsamiczny+woda
cukier, sól, pieprz
Prawda, że wygląda przepysznie? i tak smakuje!
Przepis na klopsiki:
na 5 osób
Klopsy:
mięso mielone ok 250 gram
woreczek białego ryżu lub basmanti
koper świeży (przyda sie do mizerii i do ziemniaków)
przyprawy - oregano, bazylia, cząber, rozmaryn, sól, pieprz
dobrze mieć bulion (ewentualnie kostkę rosołową - polecam naturalne ekologiczne) można do bulionu wrzucić z dwa liście laurowe
jajko
odrobina bułki tartej żeby się przyjemnie lepiły
sos:
passata pomidorwa
przyprawy jak wyżej (koper dajemy na świeżo)
Przygotowanie:
Na gotujący sie bulion wrzucamy ulepione kulki (mięso+przyprawy+ryż).Osobno gotuje sos. Możemy też pominąć gotowanie sosu i wylać przygotowany sos na ugotowane klopsy ułozone w naczyniu żarodpornym (ja tak wolę, zapiekane są pyszne). Dla nie alergików pomiędzy klopsy polecam ułożyc wtedy kawałki mozzarelli pyyyychota. Zapiekamy ok 15 minut. Podajemy z ziemniakami i mizerią. Dużą ilością kopru. :)
ps. przepis dodany na życzenie, a myślałam, że już nikt mnie nie czyta :D
0 komentarze:
Prześlij komentarz