Rss Feed
  1. Klopsiki i mizeria inaczej

    poniedziałek, sierpnia 18, 2014

    Klopsiki jak klopsiki są w sosie pomidorowym.
    Osobno ugotowałam klopsy, osobno sos.
    A wszystko zapiekłam w piekarniku.
    Pychota.



    Jako, że Ignacy jest alergikiem a my uwielbiamy mizerię jemy jej wersję bez krowizny.

    Składniki:

    koper
    ogórek zielony
    ocet winny balsamiczny+woda
    cukier, sól, pieprz

    Prawda, że wygląda przepysznie? i tak smakuje!







    Przepis na klopsiki:
    na 5 osób

    Klopsy:
    mięso mielone ok 250 gram
    woreczek białego ryżu lub basmanti
    koper świeży (przyda sie do mizerii i do ziemniaków)
    przyprawy - oregano, bazylia, cząber, rozmaryn, sól, pieprz
    dobrze mieć bulion (ewentualnie kostkę rosołową - polecam naturalne ekologiczne) można do bulionu wrzucić z dwa liście laurowe
    jajko
    odrobina bułki tartej żeby się przyjemnie lepiły

    sos:
    passata pomidorwa
    przyprawy jak wyżej (koper dajemy na świeżo)

    Przygotowanie:

    Na gotujący sie bulion wrzucamy ulepione  kulki (mięso+przyprawy+ryż).Osobno gotuje sos. Możemy też pominąć gotowanie sosu i wylać przygotowany sos na ugotowane klopsy ułozone w naczyniu żarodpornym (ja tak wolę, zapiekane są pyszne). Dla nie alergików pomiędzy klopsy polecam ułożyc wtedy kawałki mozzarelli pyyyychota. Zapiekamy ok 15 minut. Podajemy z ziemniakami i mizerią. Dużą ilością kopru. :) 

    ps. przepis dodany na życzenie, a myślałam, że już nikt mnie nie czyta :D




  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About