W oryginalnym przepisie było mieso kraba, aczkolwiek po pierwsze nie bardzo jestem chętna na jedzenie kraba. A po drugie nie rzuciło mi się nigdzie w oczy.
Zupka przypomina nasz rosołek, z tym że nazwałabym ja bardziej porową bo w odróżnieniu od naszego rosołu dużego pora nie wrzucamy a siekamy.
Składniki:
1 cebula
1 duży por
2 marchewki
ok 850 ml bulionu
1-2 duże ziemniaki
ok 170 gram kukurydzy
szczypior
przyprawy
1 podwójna pierś kurczaka
Wykonanie:
W pierwszej kolejnosci w małej ilości wody gotujemy cebulę, dodajemy pokrojonego w cienkie plastry pora (biała część) i pokrojone w delikatną kostkę marchewki. Gotujemy przez około 15 minut po czym dodajemy bulion, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka lub dwa i kukurydzę. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie w małym garnuszku gotujemy pierś w odrobinie bulionu i przyprawach. Po ugotowaniu kroimy w plasterki/kostkę i dodajemy do zupy gotując jeszcze 10-15 i dodając przypraw i wody w zalezności od potrzeb.
Podajemy ze świeżym posiekanym szczypiorkiem i pełnoziarnistą bułeczką.
Mniam! :)
rosołek inaczej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz