Rss Feed
  1. Ostra zupa a'la małżon

    niedziela, sierpnia 24, 2014

    Jesień idzie, człowiek się czuje jakos tak słabiej, gorzej.
    Taaaaaak mi się nie chciało gotować.
    Bakłażan jest, ciecierzyca jest. W sumie wszystko jest. Ale chęci brak.

    Mąż zakasał rękawy, mówi JA ZROBIĘ! 
    To rób :)

    Pobawiłam się z młodym, poczytałam książkę i zeszłam na obiad :D

    Żyć nie umierać!

    Ostra zupa jesienna
    (pamiętacie pastę harissa? nie? to zmykać do wcześniejszego postu!)

    Porcji: 6-8

    Składniki:

    1 biała cebula duża
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka pasty harissa (1 łyżeczka, oj 1 łyżeczkę dajcie... :P )
    2 średnie (małe, jak kto lubi bakłażan) bakłażany
    400 gram ciecierzycy (wiem, że w pl dostanie jej w puszce często graniczy z cudem ale warto zrobić porządny zapas, na zdrowie)
    400-800 gram krojonych pomidorów (zależy jaką chcecie uzyskać gęstość zupy i ilość. Mąż dał 400 plus 1 dużą stołową łyżkę pasty - dorzuciłam więc jeszcze jedną puszkę... nie wiele dało, doleje jeszcze oliwy jak w podpowiedzi wczorajszej i zobaczę czy to coś da bo szkoda zupki żeby wypalała d... :D )
    kolendra (ja miałam pietruszkę - też dobrze się sprawdziła)

    Wykonanie:

    Posiekać cebulę i zmiękczyć ją na patelni (dusząc w małej ilości wody), dodać pokrojonego bakłażana, pomidory, ciecierzycę i 500 ml wody. Zagotować i gotować ok 30 minut. (teraz odlewamy porcje dla dzieci i dla mało odpornych) dodajemy harissa paste i zagotowujemy jeszcze raz.

    Można jeść z grzankami albo samo.
    Szybko? Prosto? Rozgrzewa?
    O to chodzi!
    Smacznego! od mojego zdolnego męża również ;)




  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About