Rss Feed
  1. Sojowa rybka z nie-ziemniakami

    poniedziałek, września 01, 2014


    Dziś pokażę Wam coś innego. Rybę ale inaczej. Nie trzeba kupować kraba czy krewetek, liści czy alg by stworzyć smak który zapachem przeniesie nas w baśniowe kraje orientu.
    Potrawy azjatyckie charakteryzują się lekkością i obfitują w ryby.

    Sojowa Ryba
    4 - 6 porcji

    Składniki:

    ok 100 gram pak choi (kapusta chińska) ja miałam 3 sztuki (małe)
    4/6 filetów bialej ryby
    5 cm kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki sosu sojowego
    kilka cebulek dymek
    wiązka pietruszki
    1 limonka do doprawienia

    Wykonanie:

    Nastawiamy piekarnik na 200'C Bierzemy duży kawałek folii aluminiowej wykładamy nią naczynie żaroodporne i zostawiamy spory kawałek by przykryć (zawinąć) to co włozymy do środka. Kładziemy pak choi (kapustę chińską), układamy rybę. Siekamy czosnek i imbir i układamy obok ryby. Polewamy rybe sosem sojowym i popsypujemy przyprawami do smaku. Zamykamy kopertę, wkładamy do piekarnika. Po około 15-20 minutach otwieramy kopertę-zawiniątko i posypujemy posiekaną dymką i pietruszką, polewamy sokiem z limonki i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
    Podajemy z limonką do doprawienia.


    Nie-ziemniaki

    4-6porcji

    Składniki:

    Duża rzepa
    oliwa
    miód
    chili
    pietruszka

    Wykonanie:

    Nastawiamy piekarnik na 200'C. Kroimy rzepę na małe kostki. Polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy na tacy przez 30-45 minut aż bedzie miękka i lekko podpieczona. Polewamy miodem (by trochę zrównoważyć ostrość chilli). Podpieczemy przez 5-10 minut by podać z pietruszką.

    Wspaniałe zdrowe nie ziemniaki :)
    Smacznego!



  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About