Rss Feed
  1. Krótko i na temat o... IG

    czwartek, października 16, 2014



    Cukry zawarte w produktach są przyjmowane z układu pokarmowego do krwi, która następnie rozprowadza je po całym naszym ciele.

    Organizm reguluje poziom cukru za pomocą dwóch hormonów: 

    Insulina - w przypadku nadmiaru przemienia cukier w glikogen, który jest przechowywany w wątrobie oraz w mięśniach.

    Glukagon - w przypadku niedoboru cukru pobiera glikogen z mięśni i wątroby i przemienia go w cukier.

    Czym więc jest indeks glikemiczny?

    Jest po prostu oznaczenie prędkości z jaką po spożyciu posiłku wzrasta stężenie cukru we krwi. 

    Jakie to ma dla mnie znaczenie?

    Insulina która działa rewelacyjnie w nadzorowaniu cukru w naszym organizmie ma jedną "małą" wadę, nie sprzyja chudnięciu. 
    Po zjedzeniu potrawy o wysokim indeksie glikemicznym insulina bierze się do roboty, a jak już się upora z cukrem (a robi to bardzo sprawnie) spadek cukru jest gwałtowny. Następnie pojawia się uczucie głodu związane z takim spadkiem, więc jesteśmy głodni i zapewne zjemy znów.

    Jest jeszcze jedna sprawa: nadmierne spożywanie produktów bogatych w cukry. Nasz organizm bardzo szybko potrafi się przystosować do dawki insuliny. Z czasem potrzebujemy jej coraz więcej by poradzić sobie z cukrem. Uważa się, że może być to pierwszy krok do cukrzycy typu 2.

    edit.dziekuje za zwrócenie uwagi, zapomniałam wspomnieć o ważnej kwestii.
    Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glikogenu, nadmierne spożycie cukru spowoduje, że nadmiar glikogenu powróci do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych, a one jak wiecie najbardziej lubią najmniej aktywne miejsce naszego ciała (brzuchy, pupy) a jak już wypełnią te miejsca dostatecznie, wędrują dalej do serca i nererk co powoduje osłabienie ich działania. 

    Dlaczego produkty o niskim IG są dla mnie dobre?

    Reakcje w organiźmie zachodzą wolniej im mniejszy IG potrawy, dzieki temu organizm może spokojnie pracować. Cukry z posiłku zostają w nas dłużej, dłużej mamy uczucie sytości.

    Będę jeść tylko potrawy o niskim IG i schudnę?

    W teorii tak. Ale...
    Po pierwsze.
    Ciężko obliczyć IG w posiłkach, chyba, że komponujemy je tylko z produktów o niskim IG, jeżeli tworzymy kombinacje niskich i wysokich, to jest naprawdę ciężko obliczyć poziom IG.
    Po drugie.
    Wiele z produktów o niskim IG w zamian oferuje nam bogactwo tłuszczów. Nie, żeby tłuszcz był nie zdrowy, ale nie ma też co przesadzać. 
    Przykłady: Mleko czekoladowe ma niskie IG, a także: sok jabłkowy, muffinka, spaghetti...



    Nie jestem zwolenniczką diet. Ale czasami warto się zastanowić, co jest dla nas lepsze. Już wiemy że są produkty które mogą dać nam uczucie sytości na dłużej i nie spowodować wiecznego głodu.

    Ćwiczę, czy po ćwiczeniach jeść produkty o niskim IG to schudnę szybciej?

    Nie, po wysiłku fizycznym należy dostarczyć organizmowi węglowodanów i białka aby posilić zmęczone mięśnie. Produkty o niskim indeksie glikemicznym warto spożywać na 24 godziny przed intensywnym wysiłkiem fizycznym, spowoduje to spalanie więcej tłuszczu niż glikogenu. Co to znaczy? Codziennie dieta powinna być nisko glikemiczna ale zaraz po wysiłku należy odżywić organizm. 

    Zasada numer jeden! Nigdy nie pomijamy posiłków przed i po treningu! Zapamiętać, zapisać :)

    ps. orzechy na początku nie są bez powodu. Orzeszki te mają bardzo niski indeks glikemiczny (14) dla porównania: rodzynki 64, popularne cornflakes'y 81.

    Tabele produktów z uwzględnieniem indeksów glikemicznych znajdziecie bez problemu u wujka google.

    Mam nadzieję, że się przydało. Zostawcie komentarz koniecznie. I dajcie znać czy udało się krótko. uf, starałam się :)


    źródła:
    American Journal of Clinical Nutrition, American Society for Nutrition 2002
    http://www.punktzdrowia.pl/
    Sports Nutrition for Women Anita Bean 2010


  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About